Riv alla stängsel

600
Aylan Kurdi, treåringen som drunknade.

Det gläder mig att mitt Facebook-flöde de senaste dagarna fylls av folk som försöker hjälpa familjer som flyr till Europa.

Att solidariteten växer och att människor verkar vilja försöka förstå vidden av det helvete som folk genomgår för att komma till Europa.

Men det har sagts förut och jag säger det igen: det ska inte krävas en bild på ett dött barn för att se en katastrof. Du ska kunna vara en gammal man – levande! -en familj, en tant, en rebell. Du ska kunna komma med hela din släkt och ändå få hjälp att fly från fascister, krig och avrättningar.

Nu har pappan till den pojke som drunknade erbjudits asyl i Kanada. Som att alla de tusentals personer som nu befinner sig på flykt kan representeras av en familj.
Som att inte hans vänner, hans morfar, hans grannar också är lika viktiga.
Som att du måste hålla upp din döda son för att folk ska se dig som en människa.

Jag hoppas att alla som skänker pengar till UNHCR också engagerar sig politiskt för att öppna upp alla gränser, stänga alla förvar och riva ner Europas murar.

Jag hoppas att bortom de initiativ som nu har skapats så finns det också en politisk kamp om resursfördelning, där vi inte bara skänker pengar genom välgörenhet utan också ifrågasätter varför vissa har mer pengar än andra.

Där folk ser igenom rasismen som sätter flyktingar och invandrare i problemformuleringens hjärta. (Som att de var Syrier på flykt som tog våra pengar och inte chefer, kapitalister och företag).

När sociala medier tystnar hoppas jag att alla som skänkt pengar ser rasismen som gör att Ungern kan markera flyktingar med siffror och skeppa iväg folk på tåg mot deras vilja och ser att det är samma rasism som flyktingar i Sverige får utstå varje dag, på gatorna, i förvaren och i kommentarsfälten.

Jag hoppas att ni ser fattigdomen på våra egna gator – den som EU-migranter får utstå varje dag, den som utövas av myndigheter och arbetsgivare. Den som gör att jag har enklare att få bostad än Mohammed.

Den som gör att Sverige anses ha ett ”generöst flyktingmottagande”, som att det är generöst att släppa in några och stänga ute andra.

Och när ni – vi – ser det: gör motstånd.

Bortom välgörenheten fortsätter det politiska systemet att stänga folk ute.
A desalambrar, a desalambrar.
Riv alla stängsel, riv alla stängsel.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s