Moriskan en fredagkväll.

Moriskan, fredag. Queer-klubben Tomboy fyller tio år och dansgolven är fyllda med personer som är i behov av ett tryggt rum, en plats där ingen ifrågasätter hur du ser ut eller vem du hånglar med.

Från facebookeventet:
Tomboy är klubben för alla som vill ha en perfekt utekväll, där ingen bryr sig om vem du är eller hur du ser ut. Det viktigaste är att du har roligt och känner att Klubb Tomboy är en säker zon.

I källaren finns herr-toaletten och dam-toaletten. Utanför dam-toaletten står ett tiotal människor i kö, utanför herr-toaletten inga. Så vi går dit. Det gör också personer som uppfattas som tjejer.

Efter ett tag kommer en vakt och säger att vi inte får gå in där. Han ställer sig inne på killtoaletten och vaktar så att bara de som uppfattas som män går in.

Det kanske är en queerklubb på dansgolven där uppe, säger han, men här nere är det damernas och herrarnas som gäller.

Vi ifrågasätter det han säger och undrar hur han vet att vi är kvinnor. Han kallar på förstärkning, två vakter till. En transperson blir bortvisad och får inte gå på toaletten hen vill gå på utan tvingas in på dam-toaletten.

Moriskan, fredag. På uteserveringen på queer-klubben Tomboy står människor och röker, människor som har kommit hit i tron om att det kan vara en frizon. Där står två av mina vänner med varsin cigarett.  En kille grabbar tag i en av dem. Hon tar avstånd men killen vägrar bli avvisad. Han följer efter mina vänner och börjar kalla dem för fula flator och horor. Han tränger sig på, vägrar ta ett nej. Tillslut knuffar min kompis undan honom för att han ska backa. Då spottar han henne i ansiktet. Hora, säger han.

Min vän försöker få tag på en vakt, men de finns ingenstans. De står allihop och ser till att endast folk som ser ut som män går på herrarnas toaletter. På vägen ut försöker min vän förklara för en vakt vad som hänt. Han vägrar lyssna. Kollar henne inte i ögonen. Hon vänder sig till en annan vakt och den första vakten går då demonstrativt förbi henne och knuffar medvetet till henne medan han går. Samtidigt står den andra vakten och tuggar på godis och kollar ointresserat på min vän som försöker berätta om killen.

Moriskan, fredag. Nere vid toaletterna börjar fler och fler ifrågasätta vakternas beteende. En av mina vänner undrar varför de tycker att det är så viktigt vilka som går på toaletten. Han kör upp henne mot väggen och kastar ut henne genom dörren. Sedan gör de likadant med en annan vän till mig.

Transpersoner försöker gå på toaletten. Vakterna hänvisar dem till handikapptoaletten på ovanvåningen eftersom killarna inte vill ha er här.

Tomboy är klubben för alla som vill ha en perfekt utekväll, där ingen bryr sig om vem du är eller hur du ser ut. Det viktigaste är att du har roligt och känner att Klubb Tomboy är en säker zon.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s